Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Vadeli Programın yansımalarıyla piyasalara farklı bir canlılık geldiğini belirterek, dengeli politikalarla Türkiye’yi tek haneli enflasyona geri getireceklerini ifade etti.

Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi’nden dönüş uçuşunda gazetecilerin sorularını yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Zirvede gündemdeki konuların “Tek Dünya, Tek Aile ve Tek Gelecek” teması altında ele alındığını belirten Erdoğan, düzenledikleri oturumlarda küresel gündemin önemli konuları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve Türkiye’nin durumunu sunduklarını kaydetti. katıldı.

“Türkiye olarak tüm insanlığı ilgilendiren konularda aktif rol almaya devam edeceğiz.” Erdoğan, sözleriyle küresel sistemin daha adil, daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir yapıya kavuşması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadığımız her olay, ‘Dünya beşten büyüktür’ söylemimizin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor. Birileri rahatsız olsa da bundan geri adım atmayacağız.” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin, Yeni Delhi Zirvesi’nde Afrika Birliği’nin G20’ye daimi üyelik talebine ilişkin kararını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Erdoğan, küresel ve bölgesel sıkıntılarda Afrika’nın sesinin yankılanmasını önemsediklerini, mevcut işbirliklerini daha da pekiştireceklerini ifade etti. Afrika G20 platformunda.

Erdoğan şöyle devam etti:

“G20, bugüne kadar karşılaştığımız pek çok zorlukta liderlik rolünü başarıyla yerine getirmiş ve etkinliğini kanıtlamıştır. İçinde bulunduğumuz ekonomik zorlukları G20’nin kararlı, etkili ve analiz odaklı yaklaşımıyla aşacağımıza inanıyorum. Zirve deklarasyonunda Karadeniz girişimiyle ilgili çabalarımıza değinerek kutsal kitaplara yönelik saldırıları kınamayı gerekli görüyoruz. “Sıfır Atık projelerinin değerinin dile getirilmesini, ülkemiz, bölgemiz ve tüm dünya için değerli buluyoruz. Terör sorununa karşı net bir duruş sergileyin. Uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak gelecekte de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”

Soru-Cevap bölümü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerlendirmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, G20 sonuç bildirgesinde Türkiye’nin çabalarına vurgu yapan kısmı hatırlatarak, “Önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler’in bir zirvesi var. Afrika ülkelerinin gözü, kulağı Türkiye’de. Geleceği nasıl görüyorsunuz?” tahıl koridoru mu?” Soru yöneltildi.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile Soçi’ye yaptığı ziyarette bu konuların ayrıntılı olarak ele alındığını belirten Erdoğan, Putin’in kendisine Batı’nın verdiği sözlerin tutulmadığını söylediğini söyledi.

Erdoğan şunları söyledi:

“(Putin) ilk etapta 1 milyon ton tahıl göndereceğini belirtti. Biz de özellikle bugün Lavrov ile yaptığımız görüşmede Katar-Türkiye-Rusya gibi fakir Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeyi planladık.” 33 milyon ton belirli tahıl sevk edildi. Yine bu tedbiri artırarak en az gelişmiş Afrika ülkelerini rahatlatmayı teklif ettik. Lavrov, ‘Bunu Başkanla birlikte gözden geçirelim’ dedi. Bu tedbiri artırarak Sayın Putin ile tekrar telefonda görüşeceğim. “Afrika’nın en az gelişmiş ülkelerini rahatlatmakta fayda var. Kazan-kazan ilkesiyle, diyalogu ön planda tutarak yapılan her toplantının ülkemiz ve insanlık için güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”

Türkiye’nin insan odaklı diplomasisi, barışa yönelik çabaları ve küresel meselelerdeki rolünün tüm ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından takdir edildiğini belirten Erdoğan, “G20’de bu takdir sonuç bildirgesine de kaydedildi.” söz konusu.

“Bu aynı zamanda BM Genel Kurulu’nun da ana gündem maddelerinden biri olacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem zirve marjında ​​geniş katılımlı toplantılarda hem de ikili görüşmelerde Türkiye’nin tahıl koridoru anlaşmasının devamı yönündeki çabalarını, kolaylaştırıcı adımlarını, planlarını ve önerilerini taraflara anlattıklarını belirtti.

Aynı gayret ve çabayı sürdüreceklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Dünyanın yeni bir gıda, enerji veya başka bir krize sürüklenmemesi, daha fazla kan dökülmemesi için istikrar sağlayıcı bir güç olarak her masada olacağız. Konu, ABD’nin de ana gündem maddelerinden biri olacak.” Milletler Genel Kurulu’nda ülkemizin konuyla ilgili çalışmalarını detaylı olarak anlatacağım. Dünyanın yeni bir krize girmemesi, yoksul ülkelerin açlıkla karşı karşıya kalmaması için biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Dünya kamuoyu ve halkları tarafından biliniyor. Bu nedenle çalışmalarımızı her platformda anlatacağız. Milletler, özellikle Batılı ülke halkları gıda krizini önlüyor”Biz Türkiye olarak analizler üretmeye devam edeceğiz ve bu koridorun yeniden açılması için çaba göstereceğiz. son.”

“Bütün liderler Türkiye’den koridoru işletmesini istedi”

Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmeyi anımsatan Erdoğan’a, “G20 liderlerinden ve oradaki diğer ülkelerin bakanlarından tahıl koridoru, barış süreci, küresel meselelerle ilgili talepler aldınız mı?” Soru yöneltildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi kapsamında tüm devlet ve hükümet liderlerinin Karadeniz Tahıl Koridoru’nun işletilmesi için Türkiye’den talepte bulunduğunu söyledi.

Bütün başkanların ortak arzusunun Karadeniz Atılımı’nın devamı olduğunu kaydeden Erdoğan, bu konudaki çalışmalara da özellikle değindi.

Çünkü konunun ciddiyeti ve Türkiye’nin çabalarının bilinmesi ve görülmesi gerekiyor.” Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye olarak savaşın ilk anından itibaren barışı sağlamak için yürüttüğümüz yoğun diplomasinin pek çok ülke farkında. Ancak gelinen aşamada Batılı ülkelerin de harekete geçmesi ve sözlerini yerine getirmesi gerekiyor. Doğal olarak biz de bunu yaptık. Sayın Putin’in şimdilik 1 milyon ton tahıl gönderme teklifini gündeme getirdik.”Sayın Putin’den telefon diplomasisine devam ederek bu miktarı artırmasını isteyeceğiz. Doğal olarak Batı’nın da bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Sorun sadece tahıl değil, gübre sevkiyatı da burada. Bu gübre meselesi de hafife alınacak bir konu.” Aynı şekilde bu sorunları da aşacağımızı ümit ediyorum. Rusya’nın talepleri açık ve net. Rusya’nın talepleri belli. Bildiğiniz gibi eksik gördükleri konular var. Ödeme mekanizmasının kurulmasını istiyorlar. Bu koridordan gönderecekleri tahılın parasını alabilmek için, sigortalanabilmeleri için gemilerinin yaptırımların dışında tutulmasını istiyorlar.Biz de bu sorunları çözüp sonuç almaya çalışıyoruz.Sayın Putin, şunları söyledi: Taleplerin karşılanması halinde tahıl sevkiyatlarının başlayacağını ifade eden Erdoğan, “Batılı ülkeler Türkiye’nin çabalarını takdir ederken aynı zamanda çaba göstermeleri ve verdikleri sözleri yerine getirmeleri gerekiyor.”

Üçüncü nükleer santrale ilişkin Güney Kore Cumhurbaşkanı ile görüşme

Türkiye-ABD ticaret hacmi hedefinin 100 milyar dolar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yakın gelecekte bu hedefe yönelik iki ülke arasındaki ticareti artıracak yeni adımlar atılabilir mi? Ekonomi açısından öncelikleriniz neler olacak?” ABD seyahatiniz sırasında ticaret mi yapacaksınız?” Soru yöneltildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için gideceği ABD’de temasları için yoğun bir şekilde çalıştığını kaydeden Erdoğan, “Amerika gezisi sırasında ülkemizde yatırımı olan birçok markayla görüşmeye geleceğiz. Onlarla doğrudan görüşmeler yapacağız.” dedi.

Türkiye’de ciddi yatırımları olan bu markalarla buluşmayı çok önemsediğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Kendileriyle yaptığımız görüşmelerin sonuçları bize daha değerli gelişmelere imza atıldığını gösteriyor. Mesela bir firmanın denizde güneş enerjisi santrali kurma hedefi vardı. Türkiye’deki ortağıyla birlikte bu projeyi hayata geçirme niyetini gösterdiler. Bu adım. Ancak henüz bu hamle yapılmadı. Ayrıca GES’in güneş enerjisinde de gelişmeler var. Bunları çok önemsiyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisinde atılacak bu adımların yanı sıra atılacak adım da var. Akkuyu ile nükleer enerjide attık. Sayın Putin’le Sinop’ta atacağımız adım olan Sinop’u konuştuk. Ayrıca bu gezimizde Güney Kore Cumhurbaşkanı ile de üçüncü santralin kurulması konusunda bir toplantı yaptık. Tüm bu adımlarla enerjide sorun yaşamayacağız. Bütün bunlarla Türkiye’nin güç noktasındaki gücünü artıracak. Güçte sınır olmanın ötesinde, İstanbul Finans Merkezi Ataşehir’deki “Kulelerinden birini bir kuleye dönüştürmeyi hedefliyoruz.” güç merkezi. Bir kuleyi iktidara tahsis edeceğiz.”

Söz konusu enerji merkezinde Güneş Enerji Santrali, HES, doğalgaz ve yer altı madenlerine ilişkin ünitelerin bulunacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nasıl ki Londra’nın bir enerji piyasası varsa, Hamburg’un da bir enerji piyasası varsa, İstanbul’un da bir enerji piyasası olduğunu umuyorum. Finans Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın yönettiği bir merkezdir.” dönüşüyor.” dedi.

Erdoğan, enerjideki diğer gelişmelere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Öte yandan Washington merkezli bir finans kuruluşu, özel bir şirketin yatırımı olan Ceyhan’daki petrokimya tesisine 550 milyon dolarlık finansman sağladı. Cezayir Devlet Lideri Tebbun ile İstanbul’da yaptığımız görüşmede ortak projemizin geliştirilmesinden bahsetti. Attığımız destekleyici adımlarla ekonomimizin gelişmesi ve özel sektörün dinamizmi, tüm ülkelerde olduğu gibi ABD’deki yatırımcıların da ilgisini çekiyor, bu da milyar dolar hedefimize ulaşacağımız anlamına geliyor. Siyasi çıkarlarımızda yakaladığımız olumlu atmosfer önümüzdeki dönemde ticaretimize de olumlu yansıyacaktır, kimsenin şüphesi olmasın.”

Enerji, otomotiv, demir-çelik gibi ihracat kalemlerinin sayı ve miktarının artırılmasının öncelikli öncelikleri olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut işbirliği alanlarının ve sektörlerin çeşitlendirilmesi konusunda iş adamlarına büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Erdoğan, “Türk iş adamlarının da ABD’li ortaklarıyla ortaklıklarını güncelleyip yeni hedefler belirlemesi gerekiyor. Türk ve ABD’li yatırımcılar ve iş adamları daha cesur davranabilirler. Çünkü ülkelerinde ticareti artırma iradesine sahip, buna göre politika yürüten hükümetler var.” ” dedi.

Orta Vadeli Plan ve ekonomik gelişmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Orta Vadeli Plan’a ilişkin ilk değerlendirmelerin olumlu olduğu ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükselttiği hatırlatıldı.

“Açıklamalarda mevcut ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda notun yükselmesi bekleniyor. Yabancı kuruluşların açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” Soruya yanıt veren Erdoğan, uygulanacak politikalarla yatırımcıların güveninin çok güçlü bir şekilde kazanılacağına inandığını belirterek, en büyük avantajın programın yaygın sahiplenilmesi olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Üç ayaklı bir program açıkladık. İlk ayak tabii ki depreme rağmen mali disiplini koruyarak depremin yaralarını saracağız. 2-3 yıl açıklarımız yüksek olacak ama ondan sonra Maastricht Kriterlerini rahatlıkla karşılayacağız. Borcumun milli gelire oranı zaten oldukça düşük. İkinci konu enflasyonla mücadele yani enflasyonla mücadele programı. Bunun için çok net bir yol haritası var. Bunun için aldığımız pek çok tedbir var, para politikası yani niceliksel sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaştırması gibi. Bunların etkili olması zaman alacak. Para politikasında alınan önlemlerin etkisi gecikiyor. Dolayısıyla hepsinde Bu süreç biraz zaman alacak. O yüzden biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Gelecek yıl bu zamanlarda enflasyonda çok net ve kalıcı bir düşüş göreceğimizi umuyorum. Üçüncü konu da elbette yapısal reformlar. .. Yapısal reformlar maliye politikasını ve para politikasını güçlü bir şekilde etkileyecektir. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin kredi notunun ciddi anlamda yükseltilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü zamanla Türkiye’nin göstergelerinin mevcut notun çok ötesinde bir kredi notunu hak edeceği açıktır. Türkiye’ye fon akışı güçlü bir şekilde başlayacak. “Enflasyon konusunda biraz güçlü bir dönem geçireceğiz, bunu kabul ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Vadeli Programla enflasyonla mücadele ve güçlü ekonomiye yönelik kalıcı çözümlerin ve kapsamlı bir yol haritasının ortaya çıkarıldığını belirterek, fiyat istikrarı, finansal istikrar, insan sermayesi, istihdam, yeşil ve dijital analiz alanlarında reformların gerçekleştirildiğini ifade etti. , afet yönetimi, kamu maliyesi, iş ve yatırım ortamı hayata geçirilecektir. Takvimde bunun ne şekilde yapılacağı da yer alıyor dedi.

Türkiye’nin istikrarlı yönetimi, demokrasiye bağlılığı, iş kurma ve yapma imkanlarıyla yabancı yatırımcılara cazip fırsatlar sunduğunu kaydeden Erdoğan, yatırım ve ihracat odaklı büyüme politikasının uluslararası sermayeyi de Türkiye’ye çekeceğini vurguladı.

Erdoğan, “21 yıldır her alanda attığımız reform niteliğindeki adımlar, işimizi ne kadar ciddiye aldığımızın göstergesi olmuştur. Bütün bunlar, yabancı yatırımcılara Türkiye’ye olan güvenin boşa gitmediğini göstermiştir. Attığımız adımlarla, Aldık ve alacağız, Türkiye’ye güvenen, bize inanan tüm yatırımcılar kazandı.” sözlerini kullandı.

“İnşallah enflasyonun düşmesiyle enflasyonun belini kıracağız.”

Erdoğan: “Türkiye’yi önümüzdeki aylarda nasıl bir ekonomik dönem bekliyor, enflasyonla mücadelede atılacak adımlar neler?” Soruya şu şekilde cevap verdi:

“Enflasyonun düşmesiyle umarım enflasyonun belini kırarız, bu konuda hiçbir endişemiz yok. Orta Vadeli Program sadece ülkemizde değil dünyada da çok olumlu yansıdı ve bu yansımayla birlikte Orta Vadeli Program, piyasalara farklı bir canlılık geldi ve geliyor. İnşallah yurt dışından Türkiye’ye kredi akışı başlayacak. Hem burada Suudi Arabistan’la yaptığımız toplantı hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçti. Çok verimli. Umarım yaptığımız anlaşmalar Türkiye’ye çok ciddi anlamda hem yatırım hem de nakit girişi çeker. “Önümüzdeki günlerde Türkiye’yi parlak günler bekliyor.”

Bazı sektörlerde fahiş fiyat artışlarının önlendiğini, tüm sektörlerde fiyat artışlarının kontrol altına alınacağını kaydeden Erdoğan, “Fahiş fiyat artışlarını durduracak mekanizmanın ağaçsız işleyişiyle enflasyon hızla düşecek.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye 21 yılda güçlü bir ekonomik ve mali yapıya kavuşturduklarını belirterek, küresel ve bölgesel nedenlerle “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ekonomide sorunları beraberinde getirmesine rağmen, Alınan tedbirler sonuç vermeye başladı.

Tedbirlerin hızlı sonuç vermeyeceğini, enflasyonun bir yavaşlama, durma ve geriye gitme süreci olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Şu anda her şey kontrol altında, istikrarlı bir şekilde yürüttüğümüz politikalar ve yapısal reformlarla Türkiye’yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacağız. Önümüzdeki dönemde yatırıma dayalı büyüme politikalarıyla gelişmiş bir Türkiye tablosu ortaya çıkacak” -Enflasyonu dizginleyen, fiyat istikrarını sağlayan istihdam-üretim ve istihdam ortaya çıkacak.Ekiplerimiz bu ülkeyi tek haneli enflasyonla tanıştırdı ve enflasyonla mücadeleyi en uygun hale getirdi.Hedeflerimize bir yıl içinde ulaşacağız. Kısa sürede yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı çalışmalarımızla çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye başladık.Atacağımız yeni adımlarla kalıcı çözümleri hayata geçireceğimize inanıyorum.Türkiye Yüzyılı Vizyonumuz ve Bu hedefe ulaşmak için atacağımız birçok adım, Türkiye’yi ekonomik alanda da parlatacak, vatandaşlarımızın hak ettikleri refah artışının kalıcı ve sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.”

(sürecek)

haber-derince.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort